Symposium Lekker Eigenwijs? Lekker Jezelf!
De wethouder van onderwijs Gerben van Voorden opende deze feestelijke middag in galerie Art Hilversum en onderstreepte het belang van goede samenwerking van het onderwijs met het culturele veld, zodat een goede basis gelegd wordt voor de verankering van cultuureducatie in Hilversum. Hij ziet hierin een rol weggelegd voor Proloog Hilversum om deze samenwerkingen te stimuleren, aan te wakkeren en te begeleiden. Els Brons, directeur Bibliotheek Hilversum, bedankte interim-coördinator Caroline Grasmeijer voor haar tomeloze inzet voor Proloog Hilversum de afgelopen twee jaar en gaf het stokje door aan het nieuwe team van Proloog Hilversum.
Workshops van de Culturele Partners
Na het officiële gedeelte volgden de aanwezigen workshops van Bibliotheek Hilversum, Art Hilversum, Museum Hilversum, Grafisch Atelier Hilversum, Globe, Omgevingseducatie, Laura Notari en Beeld & Geluid.
Hieronder een korte impressie van de middag, gemaakt door fotografe Klarka Batek.
De leesconsulenten van Bibliotheek Hilversum gaven de deelnemers een voorproefje van het groepsbezoek ‘Dichtkunst’, een voorbeeld waar cultuur en leesbevordering elkaar raken en versterken. Ze schreven een elfje geïnspireerd door de kunstwerken.
Met lego kun je alles maken. Zelfs drukwerk! Tijdens de workshop van het Grafisch Atelier Hilversum werd met lego een kunstwerk gemaakt en afgedrukt op de drukpers. Resultaat was verrassende afdrukken en trotse gezichten. Leuk om met je klas te doen!
Een gevulde koffer over WOII met bonnen en kranten uit die tijd, archeologische vondsten uit de prehistorie met determinatiekaarten, verschillende granen, een erfgooiers memoryspel en architectuurlessen om de leerlingen hun eigen wijk te laten kennen. Dit is maar een kleine greep uit de grote lessenkoker van Stichting Omgevingseducatie.
Bij de ingang werd onder begeleiding van kunstenares Laura Notari een gezamenlijk kunstwerk gemaakt van individuele kunstzinnige uitingen. Kunst heeft de kracht om een diepgaande sociale impact te creëren, met name door creativiteit en zelfexpressie onder kinderen te bevorderen. Laura geeft creatieve workshops aan kinderen en jongeren in het kader van kansengelijkheid om zo hun eigen gevoel van waarde te verste
Art Hilversum ging in gesprek met de deelnemers over de educatieve concepten die zij kunnen koppelen aan de wisselende exposities.
De muzikanten van Globe gaven een energieke workshop met percussie-instrumenten. Ze komen graag op school langs voor een swingende workshop Samba Reggae met instrumenten uit Brazilië of een wereldse workshop Globe Percussiedag. Hoe gaaf als alle groepen samenkomen op het plein voor een gezamenlijke trommelexplosie!
Media is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij en Beeld & Geluid heeft diverse workshops voor het onderwijs waarbij leerlingen en leerkrachten op een speelse manier leren wat de invloed van media is, hoe het werkt en hoe je media- en nieuwswijzer wordt.
Museum Hilversum gebruikt Visual Thinking Strategy (VTS) om open en zonder oordeel te kijken naar kunst, te onderzoeken en te luisteren naar elkaar. VTS is ook een beproefde manier om de woordenschat van de leerlingen te vergroten. De rondleiders van Museum Hilversum zijn hierin getraind en nemen je leerlingen graag mee op pad door het museum.
Magic 8 als knallende afsluiter
Het belang van cultuureducatie wordt nog niet door iedereen erkend, maar deze documentaire brengt daar zeker verandering in. De documentaire Magic8 van Sandy Pieterse toont hoe kunst het wereldbeeld beïnvloedt van acht leerlingen uit groep 8 in Almere die acht jaar lang het programma KiDD hebben gevolgd. KIDD is een doorlopende leerlijn kunst en cultuur waarvoor culturele instellingen en scholen uit Almere samenwerken aan kwalitatief cultuuronderwijs op school.
Na de vertoning gingen regisseur Sandy Pieterse en kunstdocent Janine Slot met het publiek in gesprek over het belang van structureel kwalitatief cultuureducatie in Hilversum.
De documentaire biedt een mooie gelegenheid om met je team/directeur in gesprek te gaan over de rol van cultuureducatie bij jullie op school.
De documentaire is gratis te bekijken via deze link. Zeker de moeite waard!
Het was een inspirerende middag waar de verbinding tussen onderwijs en cultuur werd versterkt. We willen iedereen die aan deze middag heeft bijgedragen hartelijk bedanken en ...
Op naar de volgende editie!